El Botón çiftliği 1930 yılında Jose Mari Herran tarafından satın alınmış. Çiftlikte neredeyse 3 jenerasyondur Maragogype çeşidi yetiştiriliyor. Bugün çiftliği yöneten Ariel, kahve üretimi yapan üçüncü jenerasyonu temsil ediyor.
Kolombiya Maragogype Finca El Boton Washed
Açıklama
El Botón çiftliği 1930 yılında Jose Mari Herran tarafından satın alınmış. Çiftlikte neredeyse 3 jenerasyondur Maragogype çeşidi yetiştiriliyor. Bugün çiftliği yöneten Ariel, kahve üretimi yapan üçüncü jenerasyonu temsil ediyor. Çiftlik, Antioquia’nın güney batısında, Farallones de Citará dağının kalbinde, Bolivar’da yer alıyor. Çevredeki orman arazisi toprağı organik maddece zenginleştiriyor. Bu bölgede üreticiler kahveye ek olarak avokado ve limon yetiştiriciliği de yapıyor. Verimi düşük olan bir çeşit olan Maragogype’de düzenli verim almak için her yıl budama uygulamaları yapılıyor. Hasat elle gerçekleştiriliyor. Mutlaka seçmeli hasat yapılıyor. Hasat sonrası bir ön-temizlik gerçekleştiriliyor. Hidrolik ayırıcıyla yoğunluk farkına göre meyveler ayrıştırılıyor. Meyve kabuğundan ayrılan meyveler 10 saat fermantasyona tabi tutularak müsilajdan da ayrılıyor. Kurumaya alınıyor. Sürdürülebilirlik El Botón’da üzerinde durulan bir konu. Çevre ekosisteme verilen zararın azaltılması hedefleniyor. Çevreye olumsuz etkilerin azaltılması sebebiyle üretim sürecinde ortaya çıkan atık su arıtılıyor. Biyoçeşitliliği arttırmak adına yeni çeşitlerin yetiştirilmesi de sürekli hedeflerin arasında. 8 farklı tür kullanılarak gölgeleme uygulamaları yapılıyor. Bu sayede birçok kuş ve böceğe ev sahipliği yapıyor Finca El Botón. Çalışanların emeğine çok kıymet veriliyor. Çevredeki çiftliklere kıyasla daha yüksek maaş ve konforlu konaklama imkanı sağlanıyor.
Ek bilgi
Bölge | Bolivar |
---|---|
Üretici | Ariel Montoya Herran |
Çiftlik | El Boton |
Toprak yapısı | Mineralce zengin, volkanik yapılı |
Rakım | 1350 metre |
Yıllık sıcaklık ortalaması | 21 °C |
Hasat periyodu | Ekim-Şubat |
Hasat yılı | 2020/2021 |
Çeşit | Maragogype |
İşlem | Washed |
Hasat şekli | Elle toplama |
Hasat sonrası işlemler | Meyveler toplandıktan sonra meyve kabuğu ayrılmıştır. 10 saat fermantasyona tabi tutulmuş, silolarda kurutulmuştur. |
Paketleme | 70 kg'lık jut çuval |
Tadım notaları | Badem, sütlü çikolata, acıbadem, narenciye, asidite önplanda |
3 QGrader skoru ortalaması | 80,50 |
Değerlendirme yazabilmek için oturum açmalısınız.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.