Kahvenin peşinde
San Marcos, Guatemala’nın kahve yetiştirilen en sıcak ve bol yağışlı bölgesi. Yüksek kaliteli kahve üretimi için ideal bir lokasyon. El Platanillo çiftliği de burada bulunuyor. Samuel Coto, El Platanillo çiftliğini 1977 yılında Manfredo Lipmann’dan satın alıyor. Don Samuel 1985 yılına kadar çiftliği idare ediyor. 1985 itibariyle oğlu Stuardo Coto devralıyor. Stuardo bu işi devraldıktan sonra kaliteye odaklanıp çevreye duyarlı üretime yöneliyor.
Bölge | San Rafael Pie de la Cuestra |
---|---|
Çiftlik | Finca El Platanillo Plantasyonu |
Arazi büyüklüğü | 425 hektar |
Toprak yapısı | Volkanik |
Rakım | 1200-1400 metre |
Yıllık sıcaklık ortalaması | 24 °C |
Yıllık yağış miktarı | 4000-5000 mm |
Hasat periyodu | Ocak-Mart |
Hasat yılı | 2020/2021 |
Çeşit | Maragogype |
İşlem | Washed |
Hasat şekli | Elle toplama. 3 defa seçmeli hasat yapılmıştır. |
Hasat sonrası işlemler | 24-26 saat fermantasyon sonrasında teraslarda güneşte kurutulur. |
Paketleme | Grin Pro'lu 69 kg'lık jut çuval |
Tadım notaları | Üzüm, erik, kremamsı |
3 QGrader skoru ortalaması | 84,92 |
San Marcos, Guatemala’nın kahve yetiştirilen en sıcak ve bol yağışlı bölgesi. Yüksek kaliteli kahve üretimi için ideal bir lokasyon. El Platanillo çiftliği de burada bulunuyor. Samuel Coto, El Platanillo çiftliğini 1977 yılında Manfredo Lipmann’dan satın alıyor. Don Samuel 1985 yılına kadar çiftliği idare ediyor. 1985 itibariyle oğlu Stuardo Coto devralıyor. Stuardo bu işi devraldıktan sonra kaliteye odaklanıp çevreye duyarlı üretime yöneliyor. El Platanillo’da avcılık yasaklanmış. Burada yaşayan insanların evlerinin etrafındaki ağaçları kesmek için özel izne ihtiyacı var. Bölgedeki dağlara özgü kuşların buraya, evlerine geri dönmesi ve biyoçeşitliliğin artması oldukça önemseniyor. Bu hedefler her zaman öncelikli. Rainforest Alliance Sertifika Programı gündeme geldiğinde bu çiftlik hali hazırda tüm gereklilikleri sağladığından, 2005 yılında RFA sertifikasına sahip olmuş. 2011 yılında El Platanillo, RFA tarafından İklim Dostu olarak sertifikalandırılan ilk çiftlik olmuş. Bu program, ekosistemi korumayı gerektiren birçok şartı içeriyor. Kahveye dair hedefi her zaman yüksek kalite ve verim olan Stuardo, El Platanillo’ya uygun çeşidi araştırmak için bir deneme parseli kurmuş. 100 farklı çeşidi yetiştirip, verim, adaptasyon, kalite bakımından derinlemesine araştırmış. Uygun bulduğu çeşitlerle yeni plantasyon kurmuş. Sosyal anlamda katkılarından da bahsedelim. Burası çok büyük bir çiftlik alanı. Sürekli ve mevsimlik işçiler için yapılmış evler var. İşçiler, çiftliğin bakımı, hasat ve hasat sonrası sürece dair eğitimler alıyor. Çalışanların gelirlerini iyileştirmelerine olanak sağlamak için bir ikramiye sistemi de uygulanıyor. Bu büyük çiftlikte yaşayan insanlar için Nuevo Platanillo Okulu kurulmuş ve ihtiyaç oldukça yenilikler yapılmış. Bilgisayar laboratuvarı ile internet erişimi sağlanmış. Anacafé ile birlikte, özellikle genç işçileri çiftlikte çalışmaya motive etmek için bir çalışma yapılmış. El Platanillo, Anacafé Vakfı Funcafé tarafından tasarlanan kahve üretimine adanmış bir programın Bachillerato’nun ortağı. Oldukça büyük bir çiftlik olan El Platanillo’nun hazırladığı video’yu buradan inceleyebilirsiniz.